Zobaczcie zdjęcia z nowej Sceny Restauracja!
Wojcieszek znów opowiada o współczesnej Polsce. Najostrzej i najśmieszniej jak tylko się da. Tym razem podstawą spektaklu jest tekst Adriana Hyrsza, wałbrzyskiego Bukowskiego, który całe życie przepracował w wałbrzyskiej strefie ekonomicznej. Tym przedstawieniem – wspólną produkcją Capitolu i Przemysława Wojcieszka – otwieramy nową scenę w naszym teatrze.
Prapremiera Strefy na Scenie Restauracja – 19 maja 2017
– Od kilku sezonów jesteśmy teatrem najliczniej odwiedzanym ze wszystkich teatrów Dolnego Śląska – mówi Konrad Imiela, dyrektor Capitolu. – Pomyślałem o nowej scenie z dwóch powodów. Po pierwsze, trudno już grać nam więcej przedstawień na obydwu scenach, po drugie, mam mnóstwo ciekawych, wartych realizacji propozycji artystycznych, których nie chcę ustawiać w kolejce na Scenę Ciśnień, bo potencjalny termin kolejnej premiery to rok 2019. Ponieważ budżet Capitolu pozwala na dwie premiery rocznie, jedną na dużej scenie, drugą na Scenie Ciśnień, na Scenie Restauracja będziemy organizowali przedsięwzięcia głównie finansowane z wpływów z kasy, koprodukcje, działania niewymagające kosztownej produkcji, spektakle muzyczne, dramatyczne, koncerty, czytania performatywne w różnych stylistykach i o różnej tematyce.
Scena Restauracja powstaje w miejscu klubu festiwalowego PPA, w przestrzeni, którą architekci Capitolu zaprojektowali pod działalność restauracji. Dziś, bardziej niż elegancka restauracja, potrzebna nam kolejna scena.
Więcej o spektaklu Strefa przeczytasz tu >>
Kup bilet online
Foto: Filip Zawada © Teatr Muzyczny Capitol we Wrocławiu